Druge časovnice brez 1. svetovne vojne

Kaj bi se zgodilo, če vojni hujskači leta 1914 ne bi bili uspešni, če ne bi bilo prve svetovne vojne? Razvil bi se povsem drugačen svet!

  Ustavna monarhija Rusija


Nenadoma in nepričakovano se je v Moskvi zgodil državni udar. Nihče ga ni pričakoval. Nemško skrivno orožje Lenin je udarilo. Brez prve svetovne vojne bi Lenin ostal v švicarskem azilu, Rusija pa bi postala ustavna monarhija.

Rusija v prvi svetovni vojni do oktobrske revolucije (1914 do 1917)

  Črni petek 1929 in depresija


Gospodarski balon bi nastal ne glede na prvo svetovno vojno. Toda brez ogromnih gospodarskih posledic prve svetovne vojne bi bil potek dogodkov veliko blažji. Zlasti v Nemčiji ne bi bilo skrajnih radikalcev, ki so izkoristili obup prebivalstva za prevzem oblasti.

  Druga svetovna vojna


Druga svetovna vojna je imela dva dela: Nacistična Nemčija proti preostali Evropi in kasneje proti ZDA. Japonska proti jugovzhodni Aziji in kasneje proti ZDA. Predvideva se lahko mirna Nemčija. Kaj pa bi se zgodilo z Japonsko?

Predzgodovina druge svetovne vojne v pacifiški regiji

Kako daleč bi bilo mogoče zajeziti japonsko agresijo? Po Hitlerjevem prihodu na oblast leta 1933 je Japonska lahko predvidevala, da se bo Evropa kmalu začela ukvarjati z lastnimi težavami.

Japonci so imeli prav. Velika Britanija je leta 1941 poslala le dve bojni ladji, da bi zavrla japonsko agresijo. Obe ladji so 10. decembra 1941 potopila japonska bojna letala.

Potopitev ladij HMS Prince of Wales in HMS Repulse

Ta popolnoma neustrezen odziv na japonsko agresijo je razumljiv. V severnem Atlantiku so bile za zaščito konvojev iz ZDA potrebne vse vojaške ladje. V Sredozemlju so bile vse vojaške ladje potrebne za zajezitev agresije nacistične Nemčije in Italije na Malto in Severno Afriko. Bitka za Veliko Britanijo se je končala šele v začetku leta 1941. Na Daljni vzhod je bilo mogoče poslati le majhen del vojaškega potenciala.

Toda kaj bi se zgodilo, če bi bila Liga narodov zelo močna, ne pa deltasta baraka, iz katere se je posmehoval Hitler? Morda se japonska agresija sploh ne bi začela. Morda bi bila japonska agresija zelo hitro ustavljena. Namesto da bi ladji HMS Prince of Wales in HMS Repulse poslali v pogubo, bi se morda združena flota Lige narodov z ladjami iz Nemčije, Francije, Velike Britanije, Italije, Avstro-Ogrske in Rusije leto ali dve prej odpravila na Daljni vzhod.

  Lakota v ZSSR in na Kitajskem


Z iznajdbo nove socialistične biologije je Lysenko pri Stalinu pridobil velik vpliv. Njegove metode gojenja so bile ukazane in so v veliki meri prispevale k velikim lakotam. Nazadnje v Kitajski leta 1958.

Trofim Denisovič Lysenko.

  Vojaško-industrijski kompleks ZDA


Po napadu na Pearl Harbor so ZDA postale velika tovarna orožja, ki jo je vodil Pentagon. V vojnih letih je bilo v vojsko vloženih do 37 % BDP. Ta vojaško-industrijski kompleks si je prizadeval za svoj nadaljnji obstoj tudi po drugi svetovni vojni. Komunistična grožnja, teorija domina, da bi lahko ena država za drugo postale komunistične.

Vse posledice tega, da je Nemčija v prvi svetovni vojni uporabila Lenina kot orožje proti Rusiji. Brez tega bi vojaški izdatki ZDA ostali na ravni pred letom 1941.

Primer nesmiselno visokega vojaškega proračuna ZDA: 40.000 km hitre železnice na Kitajskem je stalo le približno 2 leti vojaškega proračuna ZDA.

Politika - politični cilji PEGE Politika - politični cilji PEGE
Nepolitični, pragmatični, na drugi strani ideologij v naši politiki šteje le en cilj: Dolgotrajna civilizacija, ki se bo lahko razvijala na stabilnih temeljih.
  Posledice prve svetovne vojne


Kako bi bil svet videti danes, če vojnim hujskačem ne bi uspel atentat na prestolonaslednika nadvojvodo Franca Ferdinanda?

Po atentatu v Sarajevu leta 1914
Po atentatu se je navdušenje nad vojno v Avstro-Ogrski še povečalo. Popolnoma neodgovorni vojni hujskači se niso zavedali posledic.


Kakšno bi bilo stanje podnebne krize brez prve svetovne vojne?
Morda prva podnebna konferenca ne bi bila v Riu leta 1992, ampak v Stockholmu leta 1932. Morda bi bile podnebne spremembe danes že v veliki meri rešen problem.


Bilanca vojnih hujskačev
Ocena posledic prve svetovne vojne v svetu, v katerem je ni bilo. Nikoli več, iz nje se moramo učiti!
          Druge časovnice brez 1. svetovne vojne: Kaj bi se zgodilo, če vojni hujskači leta 1914 ne bi bili uspešni, če ne bi bilo prve svetovne vojne? Razvil bi se povsem drugačen svet! https://politics.pege.org/world-war-1-consequences-sl/other-timeline.htm