Más idővonal az 1. világháború nélkül

Mi történt volna, ha 1914-ben nem sikerül a háborúskodás, ha nem lett volna első világháború? Teljesen más világ alakult volna ki!

  Alkotmányos monarchia Oroszország


Hirtelen és váratlanul puccs történt Moszkvában. Senki sem számított rá. A német titkos fegyver, Lenin lecsapott. Az első világháború nélkül Lenin a svájci elmegyógyintézetben maradt volna, és Oroszország alkotmányos monarchia lett volna.

Oroszország az első világháborúban az októberi forradalomig (1914-1917)

  Fekete péntek 1929 és a depresszió


Az első világháborútól függetlenül is kialakult volna egy gazdasági buborék. De az első világháború hatalmas gazdasági következményei nélkül az események menete sokkal enyhébb lett volna. Különösen Németországban nem lettek volna szélsőséges radikálisok, akik a lakosság kétségbeesését kihasználva ragadták volna meg a hatalmat.

  Második világháború


A második világháborúnak két összetevője volt: A náci Németország Európa többi része ellen, majd később az USA ellen. Japán Délkelet-Ázsia és később az USA ellen. Békés Németországot lehet feltételezni. De mi történt volna Japánnal?

A második világháború előtörténete a csendes-óceáni térségben

Mennyire lehetett volna megfékezni a japán agressziót? Miután Hitler 1933-ban hatalomra került, Japán feltételezhette, hogy Európa hamarosan a saját problémáival lesz elfoglalva.

A japánoknak igazuk volt. 1941-ben Nagy-Britannia csak két csatahajót küldött, hogy fékezze a japán agressziót. Mindkét hajót 1941. december 10-én japán vadászgépek süllyesztették el.

A HMS Prince of Wales és a HMS Repulse elsüllyedése

Ez a japán agresszióra adott teljesen elégtelen válasz érthető. Az Atlanti-óceán északi részén minden hadihajóra szükség volt az USA konvojok védelmére. A Földközi-tengeren minden hadihajóra szükség volt a náci Németország és Olaszország Málta és Észak-Afrika elleni agressziójának megfékezéséhez. Az angliai csata csak 1941 elején ért véget. A Távol-Keletre a katonai potenciálnak csak egy parányi töredékét lehetett küldeni.

De mi történt volna, ha a Népszövetség nagyon erős lett volna, ahelyett, hogy egy Hitler által kigúnyolt deltás kunyhó lett volna? Talán Japán agressziója egyáltalán nem indult volna el. Talán Japán agresszióját nagyon gyorsan megállították volna. Ahelyett, hogy csak a HMS Prince of Wales-t és a HMS Repulse-t küldték volna a végzetükbe, talán egy vagy két évvel korábban elindult volna a Nemzetek Szövetsége egyesített flottája Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Ausztria-Magyarország és Oroszország hajóival a Távol-Kelet felé.

  Éhínség a Szovjetunióban és Kínában


Az új szocialista biológia feltalálásával Lisenko nagy befolyásra tett szert Sztálin alatt. Termesztési módszereit elrendelte, és nagyban hozzájárult a nagy éhínségekhez. Legutóbb Kínában 1958-ban.

Trofim Deniszovics Liszenko.

  Az amerikai hadiipari komplexum


A Pearl Harbor elleni támadás után az USA a Pentagon által irányított hatalmas fegyvergyárrá vált. A háborús évek alatt a GNP akár 37%-át is a hadseregbe fektették. Ez a hadiipari komplexum a második világháború után a fennmaradására törekedett. A kommunista fenyegetés, a dominóelmélet, hogy egyik ország a másik után kommunista lehet.

Minden következménye annak, hogy Németország Lenint fegyverként használta fel Oroszország ellen az első világháborúban. E nélkül az USA katonai kiadásai az 1941 előtti szinten maradtak volna.

Egy példa arra, hogy az USA katonai költségvetése mennyire abszurdan magas: a 40 000 km nagysebességű vasútvonal Kínában csak az USA katonai költségvetésének körülbelül 2 évébe került.

Politika - a PEGE politikai céljai Politika - a PEGE politikai céljai
A politikamentes, pragmatikus, az ideológiák másik oldalán álló politikusok csak egy célpontot tartanak számon: Egy hosszú ideig tartó, stabil alapokon továbbfejlődni képes civilizáció.
  Az első világháború következményei


Milyen lenne ma a világ, ha a háborúskodók nem jártak volna sikerrel a Ferenc Ferdinánd főherceg elleni merénylet után?

Az 1914-es szarajevói merénylet után
A merénylet után Ausztria-Magyarországon felerősödött a háború iránti lelkesedés. A teljesen felelőtlen háborús uszítóknak fogalmuk sem volt a következményekről.


Mi lenne a klímaválság helyzete az első világháború nélkül?
Talán az első klímakonferencia nem 1992-ben Rióban, hanem 1932-ben Stockholmban lett volna. Talán az éghajlatváltozás ma már nagyrészt megoldott probléma lenne.


A háborús uszítók mérlege
Az első világháború következményeinek értékelése egy olyan világban, ahol az nem zajlott le. Soha többé, tanulnunk kell belőle!
          Más idővonal az 1. világháború nélkül: Mi történt volna, ha 1914-ben nem sikerül a háborúskodás, ha nem lett volna első világháború? Teljesen más világ alakult volna ki! https://politics.pege.org/world-war-1-consequences-hu/other-timeline.htm