Άλλο χρονοδιάγραμμα χωρίς τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Τι θα συνέβαινε αν οι πολεμοκάπηλοι δεν είχαν επιτύχει το 1914, αν δεν είχε γίνει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος θα είχε αναπτυχθεί!

  Συνταγματική μοναρχία Ρωσία


Ξαφνικά και απροσδόκητα, έγινε πραξικόπημα στη Μόσχα. Κανείς δεν το περίμενε. Το γερμανικό μυστικό όπλο του Λένιν είχε χτυπήσει. Χωρίς τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Λένιν θα είχε παραμείνει στο ελβετικό άσυλο και η Ρωσία θα είχε γίνει συνταγματική μοναρχία.

Η Ρωσία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση (1914-1917)

  Μαύρη Παρασκευή 1929 και κατάθλιψη


Μια οικονομική φούσκα θα είχε σχηματιστεί ανεξάρτητα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά χωρίς τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η πορεία των γεγονότων θα ήταν πολύ πιο ήπια. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, δεν θα υπήρχαν ακραίοι ριζοσπάστες που χρησιμοποίησαν την απόγνωση του πληθυσμού για να καταλάβουν την εξουσία.

  Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος


Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε δύο συνιστώσες: Η ναζιστική Γερμανία εναντίον της υπόλοιπης Ευρώπης και αργότερα εναντίον των ΗΠΑ. Η Ιαπωνία εναντίον της Νοτιοανατολικής Ασίας και αργότερα εναντίον των ΗΠΑ. Μπορεί να θεωρηθεί ότι η Γερμανία θα είναι ειρηνική. Τι θα συνέβαινε όμως στην Ιαπωνία;

Προϊστορία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ειρηνικού

Πόσο θα μπορούσε να περιοριστεί η ιαπωνική επιθετικότητα; Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η Ιαπωνία μπορούσε να υποθέσει ότι η Ευρώπη θα ήταν σύντομα απασχολημένη με τα δικά της προβλήματα.

Οι Ιάπωνες είχαν δίκιο. Το 1941, η Μεγάλη Βρετανία έστειλε μόνο δύο θωρηκτά για να φρενάρει την ιαπωνική επιθετικότητα. Και τα δύο πλοία βυθίστηκαν από ιαπωνικά μαχητικά αεροπλάνα στις 10 Δεκεμβρίου 1941.

Βύθιση του HMS Prince of Wales και του HMS Repulse

Αυτή η εντελώς ανεπαρκής απάντηση στην ιαπωνική επιθετικότητα είναι κατανοητή. Στον Βόρειο Ατλαντικό, κάθε πολεμικό πλοίο ήταν απαραίτητο για την προστασία των νηοπομπών από τις ΗΠΑ. Στη Μεσόγειο, κάθε πολεμικό πλοίο χρειαζόταν για να περιορίσει την επιθετικότητα της ναζιστικής Γερμανίας και της Ιταλίας κατά της Μάλτας και της Βόρειας Αφρικής. Η Μάχη της Βρετανίας είχε λήξει μόλις στις αρχές του 1941. Μόνο ένα μικρό κλάσμα του στρατιωτικού δυναμικού μπορούσε να σταλεί στην Άπω Ανατολή.

Τι θα είχε συμβεί όμως αν η Κοινωνία των Εθνών ήταν πολύ ισχυρή αντί για μια δελταϊκή παράγκα που χλευάστηκε από τον Χίτλερ; Ίσως η επιθετικότητα της Ιαπωνίας να μην είχε ξεκινήσει καθόλου. Ίσως η επιθετικότητα της Ιαπωνίας να είχε σταματήσει πολύ γρήγορα. Αντί να στείλουμε απλώς το HMS Prince of Wales και το HMS Repulse στην καταδίκη τους, ίσως ένας ενωμένος στόλος της Κοινωνίας των Εθνών με πλοία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστροουγγαρία και τη Ρωσία να είχε ξεκινήσει για την Άπω Ανατολή ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα.

  Λιμοί στην ΕΣΣΔ και την Κίνα


Εφευρίσκοντας μια νέα σοσιαλιστική βιολογία, ο Λυσένκο απέκτησε μεγάλη επιρροή υπό τον Στάλιν. Οι μέθοδοι καλλιέργειάς του ήταν διαταραγμένες και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην πρόκληση μεγάλων λιμών. Πιο πρόσφατα στην Κίνα το 1958.

Trofim Denisovich Lysenko.

  Το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ


Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι ΗΠΑ έγιναν ένα τεράστιο εργοστάσιο εξοπλισμών που διοικείται από το Πεντάγωνο. Κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου, έως και το 37% του Α.Ε.Π. επενδύθηκε στον στρατό. Αυτό το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα επεδίωξε τη συνέχιση της ύπαρξής του μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κομμουνιστική απειλή, η θεωρία του ντόμινο ότι η μία χώρα μετά την άλλη θα μπορούσε να γίνει κομμουνιστική.

Όλες οι συνέπειες της χρήσης του Λένιν από τη Γερμανία ως όπλο κατά της Ρωσίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χωρίς αυτό, οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ θα είχαν παραμείνει στα επίπεδα πριν από το 1941.

Ένα παράδειγμα του πόσο παράλογα υψηλός είναι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ: 40.000 χιλιόμετρα σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας στην Κίνα κόστισαν μόνο περίπου 2 χρόνια του στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Πολιτική - πολιτικοί στόχοι της PEGE Πολιτική - πολιτικοί στόχοι της PEGE
Ο μη πολιτικός, πραγματιστής, από την άλλη πλευρά των ιδεολογιών, μετράει στην πολιτική μας μόνο έναν στόχο: Ένας πολιτισμός μακράς διάρκειας ικανός να αναπτυχθεί περαιτέρω σε μια σταθερή βάση.
  Οι συνέπειες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου


Πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν οι πολεμοκάπηλοι δεν είχαν επιτύχει την απόπειρα δολοφονίας του διαδόχου του θρόνου, Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου;

Μετά τη δολοφονία στο Σεράγεβο το 1914
Μετά τη δολοφονία, ο ενθουσιασμός για τον πόλεμο αναζωπυρώθηκε στην Αυστροουγγαρία. Οι εντελώς ανεύθυνοι πολεμοκάπηλοι δεν είχαν ιδέα για τις συνέπειες.


Ποια θα ήταν η κατάσταση της κλιματικής κρίσης χωρίς τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο;
Ίσως η πρώτη διάσκεψη για το κλίμα να μην γινόταν στο Ρίο το 1992, αλλά στη Στοκχόλμη το 1932. Ίσως η κλιματική αλλαγή να ήταν ήδη ένα πρόβλημα που θα είχε λυθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα.


Ο ισολογισμός των πολεμοκάπηλων
Αξιολόγηση των συνεπειών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σε έναν κόσμο όπου δεν έλαβε χώρα. Ποτέ ξανά, πρέπει να μάθουμε από αυτόν!
          Άλλο χρονοδιάγραμμα χωρίς τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο: Τι θα συνέβαινε αν οι πολεμοκάπηλοι δεν είχαν επιτύχει το 1914, αν δεν είχε γίνει ο Πρώτος Π https://politics.pege.org/world-war-1-consequences-el/other-timeline.htm