Anden tidslinje uden 1. Verdenskrig

Hvad ville der være sket, hvis krigsmagerne ikke havde haft succes i 1914, hvis der ikke havde været nogen Første Verdenskrig? En helt anden verden ville have udviklet sig!

  Konstitutionelt monarki Rusland


Pludselig og uventet var der et kup i Moskva. Ingen havde forventet det. Det tyske hemmelige våben Lenin havde slået til. Uden Første Verdenskrig ville Lenin være forblevet i det schweiziske asyl, og Rusland ville være blevet et konstitutionelt monarki.

Rusland i Første Verdenskrig op til Oktoberrevolutionen (1914 til 1917)

  Black Friday 1929 og depression


Der ville have dannet sig en økonomisk boble uanset Første Verdenskrig. Men uden de enorme økonomiske konsekvenser af Første Verdenskrig ville forløbet have været meget mildere. Især i Tyskland ville der ikke have været nogen ekstreme radikale, som brugte befolkningens desperation til at gribe magten.

  Anden Verdenskrig


Anden Verdenskrig havde to komponenter: Nazityskland mod resten af Europa og senere mod USA. Japan mod Sydøstasien og senere mod USA. Man kan gå ud fra et fredeligt Tyskland. Men hvad ville der være sket med Japan?

Forhistorien til Anden Verdenskrig i Stillehavsområdet

Hvor langt kunne den japanske aggression have været begrænset? Da Hitler kom til magten i 1933, kunne Japan regne med, at Europa snart ville være optaget af sine egne problemer.

Japanerne havde ret. I 1941 sendte Storbritannien kun to slagskibe af sted for at bremse den japanske aggression. Begge skibe blev sænket af japanske jagerfly den 10. december 1941.

Sænkningen af HMS Prince of Wales og HMS Repulse

Denne helt utilstrækkelige reaktion på den japanske aggression er forståelig. I Nordatlanten var der brug for alle krigsskibe til at beskytte konvojerne fra USA. I Middelhavet var der brug for alle krigsskibe for at dæmme op for Nazitysklands og Italiens aggression mod Malta og Nordafrika. Slaget om England sluttede først i begyndelsen af 1941. Kun en lille brøkdel af det militære potentiale kunne sendes til Fjernøsten.

Men hvad ville der være sket, hvis Folkeforbundet havde været meget stærkt i stedet for et deltaisk skur, der blev hånet af Hitler? Måske ville Japans aggression slet ikke være startet. Måske ville Japans aggression være blevet stoppet meget hurtigt. I stedet for bare at sende HMS Prince of Wales og HMS Repulse i døden, ville en forenet Folkeforbundsflåde med skibe fra Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien, Østrig-Ungarn og Rusland måske have sat kursen mod Fjernøsten et år eller to tidligere.

  Hungersnød i Sovjetunionen og Kina


Ved at opfinde en ny socialistisk biologi fik Lysenko stor indflydelse under Stalin. Hans dyrkningsmetoder blev beordret og bidrog i høj grad til store hungersnød. Senest i Kina i 1958.

Trofim Denisovich Lysenko.

  USA's militærindustrielle kompleks


Efter angrebet på Pearl Harbor blev USA en enorm våbenfabrik drevet af Pentagon. I krigsårene blev op til 37% af bruttonationalproduktet investeret i militæret. Dette militærindustrielle kompleks søgte sin fortsatte eksistens efter Anden Verdenskrig. Den kommunistiske trussel, domino-teorien om, at det ene land efter det andet kunne blive kommunistisk.

Alle konsekvenser af, at Tyskland brugte Lenin som et våben mod Rusland i Første Verdenskrig. Uden dette ville USA's militærudgifter være forblevet på niveauet før 1941.

Et eksempel på, hvor absurd højt USA's militærbudget er: 40.000 km højhastighedsjernbane i Kina kostede kun ca. 2 år af USA's militærbudget.

Politik - politiske mål for PEGE Politik - politiske mål for PEGE
Upolitisk, pragmatisk, på den anden side af ideologier, tæller vores politik kun ét mål: En langtidsholdbar civilisation, der kan udvikle sig videre på et stabilt grundlag.
  Konsekvenserne af Første Verdenskrig


Hvordan ville verden se ud i dag, hvis krigsmagerne ikke havde haft succes med mordforsøget på tronarvingen, ærkehertug Franz Ferdinand?

Efter mordet i Sarajevo i 1914
Efter mordet blev begejstringen for krigen i Østrig-Ungarn forstærket. Fuldstændig uansvarlige krigsmagere havde ingen idé om konsekvenserne.


Hvordan ville klimakrisen se ud uden 1. Verdenskrig?
Måske ville den første klimakonference ikke have fundet sted i Rio i 1992, men i Stockholm i 1932. Måske ville klimaforandringerne allerede være et stort set løst problem i dag.


Krigsmagernes balance
En vurdering af konsekvenserne af Første Verdenskrig i en verden, hvor den ikke fandt sted. Aldrig mere, vi må lære af det!
          Anden tidslinje uden 1. Verdenskrig: Hvad ville der være sket, hvis krigsmagerne ikke havde haft succes i 1914, hvis der ikke havde været nogen Første Verdenskrig? En helt anden verden ville have udviklet sig! https://politics.pege.org/world-war-1-consequences-da/other-timeline.htm