Друга хронология без Световната война 1

Какво щеше да се случи, ако подстрекателите към война не бяха успели през 1914 г., ако нямаше Първа световна война? Светът щеше да се развие по съвсем различен начин!

  Конституционна монархия Русия


Внезапно и неочаквано в Москва се извършва преврат. Никой не го е очаквал. Германското тайно оръжие на Ленин бе нанесло удар. Без Първата световна война Ленин щеше да остане в швейцарското убежище, а Русия щеше да се превърне в конституционна монархия.

Русия през Първата световна война до Октомврийската революция (1914-1917 г.)

  Черен петък 1929 и депресия


Икономическият балон щеше да се образува независимо от Първата световна война. Но без огромните икономически последици от Първата световна война ходът на събитията щеше да бъде много по-мек. Особено в Германия нямаше да има крайни радикали, които да използват отчаянието на населението, за да завземат властта.

  Втората световна война


Втората световна война има два компонента: Нацистка Германия срещу останалата част от Европа, а по-късно и срещу САЩ. Япония срещу Югоизточна Азия, а по-късно и срещу САЩ. Може да се предположи, че Германия ще бъде мирна. Но какво щеше да се случи с Япония?

Предистория на Втората световна война в Тихоокеанския регион

Доколко японската агресия можеше да бъде овладяна? След като Хитлер идва на власт през 1933 г., Япония може да предположи, че Европа скоро ще бъде заета със собствените си проблеми.

Японците са били прави. През 1941 г. Великобритания изпраща само два бойни кораба, за да спре японската агресия. И двата кораба са потопени от японски изтребители на 10 декември 1941 г.

Потъване на HMS Prince of Wales и HMS Repulse

Този напълно неадекватен отговор на японската агресия е разбираем. В северната част на Атлантическия океан всеки военен кораб е необходим за защита на конвоите от САЩ. В Средиземно море всеки военен кораб е бил необходим, за да се спре агресията на нацистка Германия и Италия срещу Малта и Северна Африка. Битката за Британия е приключила едва в началото на 1941 г. Само малка част от военния потенциал можеше да бъде изпратена в Далечния изток.

Но какво щеше да се случи, ако Лигата на нациите беше много силна, а не една делтапланетна колиба, на която Хитлер се подиграваше? Може би агресията на Япония изобщо нямаше да започне. Може би агресията на Япония щеше да бъде спряна много бързо. Вместо просто да изпрати HMS Prince of Wales и HMS Repulse на гибел, може би обединеният флот на Лигата на нациите с кораби от Германия, Франция, Великобритания, Италия, Австро-Унгария и Русия щеше да се отправи към Далечния изток година или две по-рано.

  Гладове в СССР и Китай


Създавайки нова социалистическа биология, Лисенко придобива голямо влияние при Сталин. Неговите методи за отглеждане на култури са наредени и допринасят значително за големите гладове. Последният от тях е в Китай през 1958 г..

Трофим Денисович Лисенко.

  Военнопромишленият комплекс на САЩ


След нападението над Пърл Харбър САЩ се превръщат в огромен завод за въоръжение, управляван от Пентагона. През годините на войната до 37 % от БНП се инвестира във военната индустрия. Този военнопромишлен комплекс се стреми да продължи съществуването си и след Втората световна война. Комунистическата заплаха, теорията на доминото, според която една след друга държави могат да станат комунистически.

Всички последици от това, че Германия използва Ленин като оръжие срещу Русия по време на Първата световна война. Без това военните разходи на САЩ щяха да останат на нивата отпреди 1941 г.

Пример за това колко абсурдно висок е военният бюджет на САЩ: 40 000 км високоскоростна железопътна линия в Китай струва само около 2 години от военния бюджет на САЩ.

Политика - политически цели на PEGE Политика - политически цели на PEGE
Неполитически, прагматичен, от другата страна на идеологиите, в нашата политика има само една цел: Дълготрайна цивилизация, която може да се развива на стабилна основа.
  Последиците от Първата световна война


Как щеше да изглежда светът днес, ако подпалвачите на войната не бяха успели след покушението срещу престолонаследника ерцхерцог Франц Фердинанд?

След убийството в Сараево през 1914 г.
След убийството ентусиазмът за войната се разпалва в Австро-Унгария. Напълно безотговорните подпалвачи на войната нямаха представа за последствията.


Какво щеше да бъде състоянието на климатичната криза без Първата световна война?
Може би първата конференция за климата нямаше да се състои в Рио през 1992 г., а в Стокхолм през 1932 г. Може би днес изменението на климата вече щеше да е до голяма степен решен проблем.


Балансът на подстрекателите към война
Оценка на последиците от Първата световна война в свят, в който тя не се е състояла. Никога повече, трябва да се поучим от нея!
          Друга хронология без Световната война 1: Какво щеше да се случи, ако подстрекателите към война не бяха успели през 1914 г., ако нямаше Първа све https://politics.pege.org/world-war-1-consequences-bg/other-timeline.htm